Valvasorjeva nagrada za BIO 26 | Skupno Znanje

Valvasorjeva nagrada za BIO 26 | Skupno Znanje

Muzej za arhitekturo in oblikovanje postal prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja na področju muzejskega dela 

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je postal prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja na področju arhitekture in muzejske dejavnosti. BIO 26| Skupno znanje je prejel Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke za 26. bienale oblikovanja.

 

Valvasorjeve nagrade so najvišja priznanja na področju muzealstva, ki jih vsako leto podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Komisija je o letošnjem nagrajencu zapisala, da je Muzej za arhitekturo in oblikovanje s 26. bienalom oblikovanja in njegovo razstavno govorico dosegel velik konceptualni preskok v razumevanju sodobnih muzejev, pri čemer še vedno ostaja pomemben promotor in skrbnik slovenske oblikovalske dediščine.


Valvasorjevo nagrado za posebne dosežke 2020 prejme celotna avtorska ekipa BIO 26


Komisijo za Valvasorjeva odličja so sestavljali mag. Marjetka Balkovec Debevec, Marjeta Bregar, Goran Milovanović, mag. Miha Mlinar (predsednik komisije), dr. Karla Oder, mag. Tita Porenta in dr. Maša Sakara Sučević, ki so v obrazložitvi nagrade zapisali:

Poleg nagrad za posebne enkratne dosežke, ki so jo prejeli Muzej za arhitekturo in oblikovanje, avtorska skupina Narodne galerije za projekt Ivana Kobilca in Narodni muzej za razstavni projekt Koptske tkanine, je komisija podelila še laskavi naslov nagrade za življenjsko delo, ki jo prejela Nina Zdravič Polič, muzejska svétnica v Slovenskem etnografskem muzeju. Podeljenih je bilo še 5 častnih Valvasorjevih priznanj, in sicer Ireni in Metki Kavčič za darovanje gradiva iz zapuščine Maksa Kavčiča Slovenskemu gledališkemu inštitutu, Mateji Logar za darilo zapuščine dr. Borisa Kuharja Slovenskemu etnografskemu muzeju, Stanislavu Tušku za 30 let delovanja na področju tehniške dediščine in avtorski skupini za razstavo Zgodbe o ljudeh s krili na nogah ter Janezu Kunavru za posebne zasluge pri popularizaciji varstva kulturne dediščine. Valvasorjev nagelj, priznanje za projekte s poudarkom na socialni empatiji, je prejel Javni zavod za kulturo, mladino in šport – Mestni muzej Litija za razstavni projekt Dediščina nas povezuje.


Muzej za arhitekturo in oblikovanje vsem letošnjim prejemnikom in nominirancem Valvasorjeve nagrade iskreno čestita!