nedelja, 23. februar 2020 / 11:00 - 13:00
Otroška ustvarjalnica

Otroška delavnica BIO 26| Skupno znanje

MAO
Otroška delavnica BIO 26| Skupno znanje
Sedem nedelj bodo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekale otroške ustvarjalnice BIO 26: Skupno znanje, ki so prostor zabave, igre, učenja, ustvarjanja in druženja za otroke.

17. november: Zeleno, ki te ljubim zeleno – rastline in vrtovi

Kaj imata skupnega ljubljanski botanični vrt in fužinski grajski park? Ju povezuje le Golovec in reka Ljubljanica? Kako določamo starost dreves? Katera drevesa poznamo? Ali veš, da so nekoč v bližini rasle murve in so na fužinskem gradu gojili sviloprejke? Raziskovalno ustvarjalna delavnica.


1. december: PiktOgrami

Slikovne oblikovane podobe so posamezniki že v prazgodovini uporabljali za sporazumevanje: z obrisi rok, živali in ljudi so si razlagali svet. Te so botrovale nastanku piktogramov in pozneje sodobnih pisav. Iz njih se je razvil sistem sporazumevanja z likovnimi podobami. Pomembno je, da razumemo določen znak, tudi če ne poznamo jezika neke države (prometni znaki, označitve v javnem prostoru, oznake naprav itd); gre za univerzalni jezik. Na razstavi bomo poiskali piktograme, ki predstavljajo različne predmete, pojme in dejavnosti ter poskušali narisati svoje. Igra podob in besed.


15. december: Preberi mi pravljico in jaz ti jo narišem

Prebivalci doma za starejše občane Fužine so neusahljivi vir modrosti, obenem tudi krasni bralci čarobnih pravljic, ki jim lahko prisluhnete tudi v t.i. lahkonočnicah. Anja Držanič je avtorica ilistracij mnogih pravljic, povabili jo bomo v goste, da z nami nariše pravljico, potem pa bomo z risbicami obiskali pravljičarje v domu. Ob skodelici čaja bomo tkali pravljične niti v prostorih, ki jih je delno pomagala spremeniti tudi skupina BIO 26.


29. december: Štetje let in novo leto

Potopili se bomo v magično moč števil in se spraševali o času malce drugače. Kdaj so stari Grki začeli šteti leta in kdaj v starem Rimu? Kakšno štetje let poznajo v arabsko-islamskem svetu? Kdaj praznujejo novo leto v Aziji, Grčiji in kdaj mi? Kdaj in kako je nastal koledar, kako se je v teku časa spreminjal? Kakšen koledar uporabljamo danes? Na razstavi si bomo ogledali znameniti krog »Mundus elementaris«; nato pa spoznali tudi slovenska imena mesecev, kitajski živalski koledar, majevski koledar… Pred novo letna delavnica je praznično popotovanje skozi čas in prostor.


12. januar: Mreža – mreženje

Vsi pajki izločajo svilnato nit in pajkova svila je lahka, raztegljiva in hkrati močnejša kot jeklo. Pajki so mojstri spletanja mrež. Tudi ljudje se že od nekdaj povezujejo v najrazličnejše mreže, da bi se družili, si pomagali. Danes pa se vse bolj povezujemo in mrežimo preko spleta in socialnih omrežij. So takšne vezi trde kot jeklo? Ali se kje skriva plenilec? Prepletali bomo niti, igrali različne vloge in se veliko gibali.


26. januar: AlgoRitem

Vsak problem je rešljiv. Odvisno kako se ga lotimo! Na delavnici bomo poskušali ugotoviti, kako deluje algoritem, spoznali njegov način iskanja rešitev in odgovorov na določen problem. Z igro teles bomo poskusili razumeti njegovo delovanje in posredovanje podatkov.


9. februar: Od predmeta do kulturne dediščine

Kulturna dediščina predstavlja zgodovino določenega naroda, neprecenljivo zapuščino rodovom in bogat vir informacij o načinu vedenja naših prednikov. Pobliže bomo spoznali muzejski predmet, ki ga  hrani muzej za arhitekturo in oblikovanje ter delo kustosa, ki predmet sprejme v svojo zbirko in ga vrednoti. Delavnica v čevljih muzealca in kustosa, skrbnika zbirke.


23. februar: Enigma in Ejnarirfišed - dešifriranje

Na razstavi si bomo ogledali stroj Enigma, ki je šifriral tajna sporočila, s katerimi je nemški glavni štab vodil vojaške akcije (podmornice na Atlantiku…), in jih je sloviti matematik Alan Turing uspel razvozlati. Spoznavali bomo različne oblike skritih znakovnih abeced in jih skozi igro ugotavljanja poskusili zlomiti. Navezali se bomo na aktualno temo varovanja osebnih podatkov na medmrežju in v vsakdanjem življenju, z uporabo preprostih geometrijskih oblik bomo skušali izdelati svojo kriptično abecedo.


Sočasno bodo organizirani tudi vodeni ogledi razstave Skupno znanje, ki omogočajo podrobnejši vpogled v proces dela posameznih skupin, razmišljanja avtorjev, kustosinj in drugih strokovnjakov ter soustvarjalcev letošnjega bienala.

Lokacija:

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, Ljubljana

Vstopnice:

Otroške delavnice so brezplačne.

Obvezne so predhodne prijave na izobrazevanje@mao.si