15. november 2019 - 23. februar 2020
Glavna razstava

BIO 26 | Skupno znanje

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana

V želji, da bi krizo informacij natančneje opredelili, BIO 26| Skupno znanje izhaja iz modela "podatki-informacije-znanje-modrost"; gre za hierarhični model informacij, ki se uporablja na področju informacijskih znanosti in upravljanja znanja. Omenjeni model služi kot izhodišče za strukturo osrednje razstave, projektov, kataloga in javnih programov bienala. Osrednja razstava in spremljevalni katalog, ki bo izšel v obliki petih revij, sta razdeljena na pet tematskih poglavij: štiri komponente omenjenega modela podatki-informacije-znanje-modrost, uvodno poglavje pa je v celoti posvečeno informacijski krizi.

BIO 26| Skupno znanje zajema kurirano razstavo v MAO, v katero so vključeni že obstoječi, tako zgodovinski kot sodobni projekti odmevnih imen, kot so Otto Neurath, Orson Welles, Victor Papanek, Otl Aicher, Superflux, Dunne & Raby, Forensic Architecture, priznani ustvarjalec infografik Jaime Serra, oblikovalca publikacij Mark Porter & Francesco Franchi in s tematiko neločljivo povezani Inštitut za kršitve patentov. 26. bienale oblikovanja s ponosom sodeluje z mednarodnimi partnerji, kot so ZKM | Center for Art and Media iz Karlsruheja ter MU artspace Eindhoven. Obe instituciji se v okviru bienala predstavljata z zanimivima razstavama. Farmacevtska družba Lek pa je za razstavo prispevala instalacijo s predstavitvijo zbirke znanja Bohuslava Lavičke.

Poleg osrednje razstave je v okviru BIO 26| Skupno znanje na ogled šest zmagovalnih projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja: to so Narodna in univerzitetna knjižnica, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Univerza v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in časopisna hiša Delo. Skupine je usmerjala mednarodna ekipa strokovnjakov, t.i. mentorjev oblikovanja: Commonplace, Paolo Patelli, Apolonija Šušteršič, Kathrina Dankl, Futurefarmers in Bureau d'études. Tudi njihova dela so predstavljena na razstavi v MAO.


OBIŠČI BIO 26

Razstavljena dela